Rastoke

Vodeničarsko naselje smješteno na mjestu gdje se modro-zelena voda Slunjčice ulijeva u rijeku Koranu. Najveći broj nastambi sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota i povijesne tradicije Rastoke kao naselje su uvrštene 1962. godine pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine.

Mnoge stare civilizacije kao i suvremene urbane sredine svjedoče da je voda oduvijek privlačila čovjeka da na njenim obalama traži svoj blagodat. Tisuće godina su vode rijeka Korane i Slunjčice te njihov biljni i životinjski svijet se odhrvao prirodnim zakonima i kao rezultat te borbe u toj vapnenačkoj visoravni urezali za čovjeka neizmjerno prirodno bogatstvo kanjon rijeke Korane i Slunjčice. Vezano za tu prirodnu pojavu, upravo na tom prostoru, na «rastočenom» terenu, mjestu gdje se vode rijeke Slunjčice rastaču u nekoliko rukavaca ostavljajući između sebe mala uzvišenja u obliku vodotoka i slapova, čovjek je izgradio naselje RASTOKE. Tu je našao svoj blagodat i kao takav vječno postao njen sastavni dio i nerazdvojiv spoj prirode i čovjeka. Rastoke su naselje ambijentalne vrijednosti i autentičnog graditeljskog nasljeđa koji po zapisima datira iz 17. stoljeća, pretpostavlja se i ranije. Najveći broj nastambi sagrađen je krajem 19 i početkom 20 stoljeća.

U Rastokama se oduvijek živjelo. Danonoćno se mljelo žito iz obližnjih sela. S obzirom da je mjesto smješteno na glavnoj cesti – poveznici južne i sjeverne Hrvatske bilo je sjecište raznih nakupca, te trgovaca stokom. Bogato mjesto ratni vihori kao i mnoge druge društvene nevolje su ih uništavali i uvijek vraćale na početak.

Iako su ljudi morali odlaziti, priroda je uvijek ostajala i prkosila svojom osebujnošću.

Tijekom Domovinskog rata Rastoke su potpuno uništene i devastirane. Obnovljene su uz pomoć Ministarstva obnove i razvitka.